Videoteokset Rukalla // Video art at Ruka

Polar Night Light esittelee jälleen osana Rukan kylän valaistusta Eturinteen hissillä sekä Pisteen seinässä olevilla näytöillä kaksi tuoretta videotaideteosta. Kumpikin teos on tänä vuonna suomalaisen valo- ja videotaiteilija Terhi Niemisen (s. 1990) käsialaa. Rovaniemeltä kotoisin oleva Nieminen työskentelee ja asuu sekä Helsingissä että Berliinissä ja viimeistelee parhaillaan taiteen maisterin tutkintoaan Helsingin Taideyliopistoon.

Niemisen videoteokset ovat luonteeltaan erilaisia, vaikka tarkastelevatkin kummatkin luonnon ja valon suhdetta. The Weightless -työssään Nieminen tarkastelee valon hajontaa sekä planetaarisia rajauksia auringon heijastuksen ja päällekkäisten valonlähteiden kautta. The Spectral taas puolestaan kysyy, millaisia vaikutuksia keinotekoisella yöllisellä ulkovalaistuksella on eläinten käyttäytymiseen. Teos yhdistelee erilaisia yöllisiä, majakastakin tuttuja pyöriviä valonlähteitä, jotka muodostavat aavemaisia hahmoja.

//

As part of Ruka Village lighting installations, Polar Night Light presents again two video art works: one at the outer wall of Piste restaurant and one at the start of the Front Slopes’ lift. Both of the works are created by the Finnish video and light artist Terhi Nieminen (b. 1990, Rovaniemi, Finland) who’s currently living and working in Helsinki and Berlin. She is finishing her MFA degree at the Finnish Academy of Fine Arts.

Nieminen’s both works examine the relationship between nature and light but are still both very different. The Weightless explores through a superimposed light source on the backdrop of clouds on the horizon the scattering of light and the planetary boundary. The Spectral again reflects the effects of artificial night lighting on animal behaviour. The work is a combination of nocturnal light sources and e.g.  filtering lenses over the revolving lighthouse beam that create magical, ghost images.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *